lördag 2 februari 2008

Manual!

Nu har min älskade bättre hälft försvunnit för en vecka av skidor med grabbarna. Igår kväll förberedde han allt för de familjemedlemmar som kommer att passa lilla M under veckan medan jag jobbar. Och jag kan inte låta bli att dela med mig av den manual som min man har skrivit ihop! Alla män borde vara pappalediga, min man tycker att det är det roligaste han någonsin gjort, han älskar det (och han är ändå en "karriärskille").

Varsågoda, en standard dag i lilla M's liv (som för övrigt fyllde 10 månader igår, vad tiden går fort):

För barnpassning 2-9 feb

1. En ”regelbunden” dag med M just nu:

Mellan 06.30 – 08.00 M vaknar
Omedelbart efter vaknandet: blöjbyte, byte från pyjamas till kläder
Omedelbart efter ovanstående: mata med gröt (se nedan) och ge vatten
C:a kl. 10.00: läggning med napp för förmiddagssömn (ungefär 1,5h)
Mellan 12.00 och 12.30: lunch burkmat och fruktburk, samt vatten
C:a kl. 14.00 – 14.30 Mellanmål i form av fruktgrynburk
C:a kl. 14.30 – 15.00: läggning för eftermiddagssömn (ungefär 1,5h)
Omedelbart efter uppvaknandet: vatten
C:a kl. 17.45 Middag, hemlagad mix (se nedan), samt vatten
C:a kl. 19.00 Portion gröt
C:a kl. 19.15 påbörja läggrutin för natten (se nedan)

2. Matning

M bör numera pga klättertendensen spännas fast i matstolen med den rem som är fäst på stolens baksida.

Gröt: på morgonen mild havregröt (blått paket), på kvällen fullkornsgröt (grönt paket). De öppnade paketen står i överskåpet på vänster sida om spisen. Nya, oöppnade paket står på övre hyllan i skåpet ovanför mikrovågsugnen. Tillagas genom att koka upp c:a 2 dl hett vatten i tekokaren och blanda i grötpulver tills grötkonsistens uppnåtts. OBS detta innebär att gröten omedelbart är för varm för M och måste svalna en kort stund.

Temperatur för all varm mat för M är varm, dvs varken ljummen eller het. För hett är naturligtvis värst, men om maten är för kall vägrar han att äta den.

Lunch: burkmat, värms i mikron i burken eller i en skål, c:a 40 sek till 1 min. Provsmaka själv för temperaturkoll. Favoriterna är köttfärssås m pasta, kyckling med grönsaker. Burkmaten finns i kylen till höger på översta hyllan. Till efterrätt ger vi sedan direkt en burk organiskt fruktmos. Sådan finns i kylen på tredje hyllan. OBS att denna är av samma märke som den mer fylliga risvariant som används som mellanmål och som står på samma hylla. Fruktmoset står till vänster och de risigare varianterna till höger.

Mellanmål: En av de risiga fruktpuréerna som står till höger på tredje hyllan i kylskåpet. Serveras direkt ur burken. Mellanmålet kan med fördel kompletteras med lite banan, som M äter i rätt stora bitar, samt kan t.o.m. själv bita av bitar från bananen.

M får peta (dvs kleta) lite i maten för att kunna bilda sig en uppfattning om konsistens etc. Händerna tvättas sedan av med vatten. Haklappar och kladdväst hänger på kökselementet.

Middag: Hemlagad mat finns i frysen i små kuber som finns i öppna byttor eller i isbitsformar på översta våningen. Två köttkuber och tre grönsakskuber tinas samtidigt som en av burkarna (på samma hylla) med potatis/purjolökmos och blandas i en skål. Vi ger ingen efterrätt med middagen pga gröten som ges före läggdags.

M får smaka det mesta som ni själva äter (och tycker även om det mesta samt blir högljudd om han inte får pröva!) förutsatt att det är i mycket små och mjuka bitar samt inte för varmt eller salt. Han tycker om att provsmaka smörgåsar, apelsiner (var beredd att dela 50/50 av frukter!) samt allehanda potatis- och pastarätter. M äter ägg, men obs att han då under en kort tid blir röd runt munnen. Detta är dock inte farligt och går snart över.

3. Blöjbyte

Blöjor (Libero nummer 4) finns i mängder i skötbordet, liksom gör våtlappar. Som ni vet kan man inte vända bort blicken ens en sekund när M ligger på skötbordet. Flikarna med klistermassan läggs under/bakom M. För att undvika hudirritation är det viktigt att torka Ms rumpa ordentligt efter användande av våtservetten, först med en av de små handdukarna och sedan genom att blåsa. Om irritation uppstår, finns Bepanten-salva i skötbordets vänstra fack. I extrema fall (dvs kring en gång om dagen!) kan det vara värt att skölja Ms rumpa under kran. Självfallet då viktigt kolla vattentemperatur samt hålla stadigt grepp. M kommer sannolikt att protestera mot denna behandling, men det går över. Antalet blöjbyten varierar, men tenderar att ligga runt 3 st per dag plus byte före och efter nattsömnen.

4. Läggrutin

Tecknet på att M är sömnig är att han gnuggar sina ögon upprepade gånger, eller drar sig i öronen.

Dagtid: Det finns två beprövade metoder att söva M under dagen inför förmiddag- respektive eftermiddagssömnen. Den ena (mammas) är att rulla honom fram och tillbaks i hans vagn, i liggläge, och ev. sjunga för honom (Blinka Lilla Stjärna, Ekorrn Satt i Granen, Bä Bä Vita Lamm etc). Den andra (pappas) är att lägga honom ned i hans säng med napp i munnen och själv ligga och lösa korsord tyst på sängen bredvid. Han står då upp några gånger och man kan mjukt lägga honom ned, men efter ett tag (c:a 10 min) somnar han. Brukar då ha lampor tända och gardinerna inte fördragna, så att han vet skillnaden mellan natt- och dagsömn.

Nattetid: Läggrutinen för kvällen är mer komplicerad, och bör vara identisk varje kväll. Den börjar med att byta blöja och byta kläder mot pyjamas. Sedan borstas tänder med Ms särskilda tandbordste och barntandkräm (finns tydligt placerade i mugg i nedre badrummet). Sedan läses en saga (böcker, bl.a. Barbapappa, Vem Är Arg, Max Balja etc) finns i sovrummet. M kan endera ligga eller sitta när man läser saga. Sedan släcks i rummet, dock ok att ha lampa tänd utanför, och babytelefonen sätts på (på- och av-knapparna på sidan av telefonerna). Den ena är baserad hos M vid sidan av hans säng, den andra i en laddare på övervåningen. M kommer att prata och ev gnälla en del under max en halvtimme. Man bör helst inte lyfta honom, men dock med jämna (5 min) mellanrum gå ned och säga god natt till honom. Helst ska han plocka upp nappen själv om han har tappat den, men ibland hittar han den inte och då ok att lägga in den.

M får ha napp när han ska sova och även under sömnen, men han bör om möjligt lägga i nappen själv.

5. Att gå ut med M

Före det att man går ut med M bör man dubbelkolla att skötväskan innehåller:
- minst tre blöjor
- våtservetter
- vattenflaska i ena sidofickan
- mellanmålsburk och sked i andra sidofickan
- engångshaklappar
- ev extrakläder
- regnskydd i underredet
- gärna någon liten leksak som ”distraction”

Nu när det är kallt brukar M när han går ut ha på sig body, byxor, strumpor plus mockasiner, och en övertröja. I vagnen finns sedan en mössa, en blå overall och handskar. M bör ha dessa på sig och dessutom packas in i åkpåsen som är fastsatt i vagnen.

På café eller restaurang kan M sitta i barnstol, fastspänd. Om man går ut i samband med lunch (rekommenderas inte) kan man ta med sig en burkmat och be restaurangen värma i 50 sekunder. På eftermiddagen kan M med fördel ges sitt mellanmål i samband med promenad.

6. Leka och krypa hemma/säkerhet

M börjar förvisso tröttna lite på sin hage, trots de elektroniska hjälpmedel som finns i den och som spelar musik etc. Dock är hagen alldeles utmärkt att sätta ned M i vid toalettbesök, telefonsamtal eller annan nödvändig soloaktivitet. Hur länge han går med på att sitta där blir uppenbart av ljudnivån! Grinden till trappan bör vara stängd. När M kryper och klättrar bör han alltid vara övervakad. Han får dock experimentera lite som han vill, med undantag av kontakter och vassa kanter. I kök, badrum och hall bör man vara extra försiktig mht det hårda golvet. Om någon vill bada med M, ring förälder för instruktion.

Särskilt populära men farliga platser är TV-möbeln (där han får klättra men skyddas från kanten på dörrarna som M gillar att öppna och stänga) och det (i och för sig pluggade) eluttaget i nedre hallen. Det räcker med att säga nej i tydlig ton för att han ska backa, men han kommer dock snart att återvända för ett nytt försök…

M får titta på TV så länge det rör sig om enskilda tillfällen och max 20 min. Han tenderar ändå att vara mer intresserasd av att krypa och klättra. Ett annat lika fascinerande tidsfördriv är att titta på tvättmaskinen när den är igång.

Om (när) M slår sig, kommer han att skrika och gråta något fruktansvärt även om det inte är särskilt farligt. Då är det bäst att lyfta upp honom och visa honom något ut genom fönstret och tala lugnt och tröstande till honom. Blinka lilla stjärna är ett tips.

7. Kläder

M kläder förvaras som regel i en hänggarderob innanför den högra spegeldörren i den stora garderoben i gästrummet. Som regel bör han ha på sig en body och ett par byxor, med sockor/mockasiner och en övertröja/t-shirt över bodyn som tillval. Om han kissar på kläderna eller de är mer än vanligt (dvs utöver dregel) blöta bör de bytas. M har ett par skor, som står synliga i hallen. Dessa är till för utflykter då M kan tänkas ”öva gå” på ngt café till exempel. På kvällen tar man på Ms pyjamas precis innan läggdags (se ovan).

Inga kommentarer: